utenhus lys

Smarta tips för uterumsbelysning

Uterum är fantastiska rum med många möjligheter. För att ett uterum ska kännas hemtrevligt måste det såklart ha ordentlig och genomtänkt belysning. Det finns en hel del att tänka på när det kommer till just uterumsbelysning och installation av den. Letar du själv efter lampor till uterum? Då ska du läsa tipsen här nedan.

Planera belysningen i förväg

Om du ska installera belysning i ditt eget uterum, kan det vara bra för dig att planera lite kring det innan du sätter i gång med inköp och installationer. Då minskar du risken för att du köper helt fel lampor till uterum. Vad är det du vill ha i ditt uterum? Vad är det du vill ska lysas upp mest? Är det viktigt med ett starkt ljus, eller är det viktigare att kunna justera riktningen av ljuset? Ju mer du planerar desto bättre. Det är bättre att ha tänkt igenom sina beslut ett par gånger innan man bestämmer sig.

Det kan även vara bra att tänka på hur ljuset ska se ut utifrån uterummet. Man vill ju inte störa de närmsta grannarna med ett allt för starkt ljus på kvällarna.

Börja med billiga alternativ

När man ska köpa lampor till uterum är det bäst att börja med lite billigare alternativ för att kunna testa sig fram. Köp inte allt du tror du vill ha på en och samma gång. Det kan bli onödigt dyrt i slutändan. Testa dig fram med billiga armaturalternativ innan du köper de lampor du faktiskt vill ha. Det finns nämligen alltid en risk att de lampor du tror passar inte alls passar in i ditt uterum. Därför är det bättre att testa sig fram med billiga lampor innan man börjar köpa de dyrare och finare lamporna.

light

Hitta lampor som passar ditt uterum

Försök att hitta en stil eller en typ av lampor till uterum som du tycker om. Det finns otroligt många varianter och modeller att välja mellan, så det kan vara bra att ha kikat lite på olika alternativ innan man tar ett beslut. Är du ute efter en modern stil? Kanske vill du att ditt uterum ska ha en mer lantlig känsla? Välj lampor som passar din egen inredningsstil och smak. Då kommer belysningen att kännas helt rätt.

Försök att inte blanda olika toner eller färger av ljus. Om du använder lampor med flera olika färgtemperaturer kan ditt uterum komma att kännas ogenomtänkt och kaotiskt. Därför är det alltid säkrast att hålla sig till en enda färg.

Komplettera med dekorativ belysning

Utöver dina fasta lampor till uterum kan det även vara trevligt att skaffa lite extra dekorativ belysning. Några exempel på dekorativ belysning skulle kunna vara ett par snygga lyktor med värme- eller blockljus, ett par mysiga ljusslingor eller kanske till och med några härliga rislampor i taket. Det finns mycket batteridriven eller soldriven dekorationsbelysning att välja bland. Du behöver alltså inte koppla allt till ett uttag om du inte har möjligheten.

Dekorativa lampor kan göra en enormt stor skillnad när det kommer till hemtrevnad.