trappa altan

Varför bygga eller köpa en trappa till altan?

finansindlæg

Om du letar efter en trappa med lite mer personlighet kan du prova en trappa till altan. En balkong i en trappa är ett utmärkt sätt att ge ditt hem lite extra stil. Dessutom är det ett bra sätt att få lite extra utrymme i ditt hem. Se bara till att du har tillräckligt med utrymme för det. En trappa till altan är ett bra sätt att skapa en bekväm koppling till gräsmattan. I de flesta fall är en trappa ett måste, eftersom en uteplats sällan ligger på marknivå. Det finns många tillvägagångssätt för att bygga en trappa, varav det enklaste är att använda prefabricerade ledstänger. I vår guide visar vi dig hur du bygger en täckt trappa till altan som ger ett gediget och exklusivt intryck men som har en förvånansvärt enkel konstruktion.

Följ dessa grundläggande principer och få din trappa till altan rätt

Att bygga trappor kan vara knepigt, så det är viktigt att följa några grundläggande principer. Först ska du se till att stegpinnarna (den vertikala delen av varje trappsteg) alla är lika höga. Detta ger din trappa ett professionellt utseende. För det andra bör du använda robusta material som kan stå emot väder och fotgängare. Slutligen ska du ta dig tid att mäta och skära varje bit noggrant. Med lite tålamod får du en trappa som ser bra ut och håller i många år.

Om du letar efter ett enkelt sätt att lägga till en trappa på din altan kan du överväga att använda prefabricerade ledstänger. Dessa finns i en mängd olika stilar och kan enkelt installeras genom att följa tillverkarens instruktioner. Täckta trappor ger ett gediget och exklusivt intryck, men de är faktiskt ganska enkla att konstruera. Börja med att fästa ledstängerna på stolparna i trappans övre och nedre del. Lägg sedan till de tvärstycken som ska bära upp överdäckningen. Till sist fäster du täckpanelerna på tvärstängerna med hjälp av skruvar.

Hur väljer jag rätt material för min trappa till altan?

En trappa till en altan byggs av tryckimpregnerat virke för att stå emot vatten och fukt. I Sverige märks impregnerat virke ofta med NTR, vilket är en branschstandard som utvecklats av Nordiska träskyddsrådet. När du köper NTR-märkt virke får du dessutom 20 års garanti mot röta om du på begäran kan visa upp kvitto och garantibevis. Trä som är märkt NTR-A är den högsta klassificeringen och bör användas om trappan monteras mot marken eller för delar som är dolda och svåra att byta ut. NTR-AB är den vanligaste märkningen och är ett utmärkt val för den trappa vi visar i den här guiden eftersom den kommer att vara synlig från alla sidor.

Vi hoppas att du har kunnat använda våra råd och att du nu känner dig redo att bygga din nya trappa. Och i övrigt har du stor möjlighet att få några proffs som hjälper dig. Du kan självklart även köpa en färdig trappa.