airsoft

Airsoft gun – vad behöver du veta? 

finansindlæg

Softgun eller airsoft är kanske något du redan hört talas om. För dig som inte vet vad det är kommer en förklaring här. Airsoft gun kan man lättast beskriva som realistiska kopior av verkliga vapen. De liknar dem både när det kommer till utförande och material. 

Det finns många och olika tillverkare som levererar både i Sverige och utomlands. King Arms, G&G, KWC, Classic Army och guncity är några exempel. Licensmärken som är kända i den här branschen är typ Kalashnikov, Colt Heckler&Koch, Magpul, Beretta mfl. 

Airsoft guns används i gruppspel och är något som blivit väldigt populärt under de senaste 15 åren i Sverige. Enligt statistik har flera miljoner softguns blivit sålda i landet. Vad spelar man för spel? De vanligaste är till exempel Milsim som är militärinriktat eller CQB som är polisinriktat. Ett annat alternativ är precisionsskytte mot ett mål. Säkerheten och användning av rätt skyddsutrustning är av stor vikt när det kommer till airsoft. 

Enligt lag måste du ha fyllt 18 år för att äga en softgun. Airsoft guns är licensfria för ägaren. Är du under 18 år kan du fortfarande vara med i ett gruppaktivitet men då måste detta ske under tillsyn av en myndig person. Tänk på att airsoft gun ses som en hobby. Det är ingen riktig militärövning och kan inte ge dig sådana typer av färdigheter. Idag anses användningen av airsoft guns några av de populäraste hobbys i Sverige. 

Var kan du köpa en softgun? 

En softgun kan du köpa både online och i en affär som säljer sådana typer av produkter. Online butiker finns både i Sverige och utomlands. Du kan räkna med en snabb leverans och i vissa fall förmånliga priser beroende på tillverkare. 

Innan du väljer en leverantör på nätet kan du läsa rekommendationer och omdömen om dess produkter och service. Du kan också alltid fråga en bekant eller vän var de köper sina softguns från. Det är några bra tips ifall du behöver hitta en bra leverantör. 

Säkerhet och skydd när du använder airsoft gun 

Som det nämndes tidigare är skydd väldigt viktigt om du ska använda airsoft gun. 

Först och främst måste du tänka på att skydda dina ögon och ansikte. Använd därför alltid skyddsglasögon. En heltäckande ansiktsmask rekommenderas också då den anses som ett bra skydd både för dina tänder och ögon. Köp helst skydd tillverkat för airsoft gun. Byt inte ut mot till exempelvis dina skidglasögon du redan har hemma. I de allra flesta fall har inte skidglasögon samma plast som godkända skyddsglasögon. Det innebär att kulan kan gå rakt genom, slå sönder glaset och skada dina ögon. Köp rätt och rekommenderad utrustning  som avses för den typen av aktiviteter för att inte skada dig. 

Airsoft ser ut som riktigt vapen. Deras realistiska design gör hobbyn så pass populär. Tänk dock att just det realistiska utseendet kan skapa problem ifall du använder vapnet i en miljö som inte är avsedd för den. 

Softguns som du används på rätt sätt och på rätt ställe kan dock ses som en relativt ofarlig hobby med massor med adrenalin som kan dessutom bidra till en bra teamkänsla och  utveckla en del skjuttekniker.