badrumslampa tak

Så hittar du rätt belysning för badrummet

finansindlæg

I badrummet är det viktigt att ha olika sorters belysning. Dels är det ju bra att ha gott om ljus, men med rätt sorts lampor kan du även göra ett litet badrum att se större ut. Du bör satsa på att ha en belysning som är flexibel, så att den passar för allas behov. Särskilt om ni är många som nyttjar badrummet. I ett badrum kan det vara bra att ha en badrumslampa tak, men även ha bra belysning runt spegeln samt även andra sorters lampor. 

Badrummet är ju ett av de rum vi spenderar mycket tid i och det under flera olika tidpunkter på dygnet. Därför är det extremt viktigt att ha bra ljus som fungerar i olika situationer så väl som att de även ska passa olika funktioner.

Du bör börja med att ha en bra allmänbelysning, så som en badrumslampa tak, sedan komplettera med olika former av punktbelysning.

Anpassa din badrumsbelysning

Det är bra att ha sådan belysning som du kan anpassa efter vad det är för tid på dygnet. Ett bra alternativ att ha, det är dimbara led-spotlight. Då kan du dämpa belysningen tidigt på morgonen eller sent på kvällen om du inte vill bländas när du går på toa. Men det är bra att ha starkare ljus då det är dags att städa.

Det är även bra att satsa på en god belysning vid spegeln. Det kan vara smart att ha både ovan- och underbelysning eller sidobelysning. Det för att kunna se då du sminkar dig eller då du rakar dig. Det finns även snygga speglar eller badrumsskåp med inbyggd belysning att satsa på. 

Snyggt med riktad takbelysning

Det är inte ett måste att satsa på spotlights i taken, utan det kan passa med en badrumslampa tak, som då är både som en ljuskälla samt som en slags dekoration. Sedan kan du även kombinera att ha en större lampa med riktade spotlights. Genom att du kan rikta din belysning åt olika håll, så kan du skapa ett ljus som är mer levande i detta rum. Är det så att du har ett ganska litet badrum, så bör du välja en taklampa badrum som har ett brett ljus som lyser upp hela rummet.

I ett stort badrum är det helt ok att använda dig av flera olika separat styrda belysningar. Du kan då med fördel ha både kristallkrona, väggarmaturer samt även satsa på att ha ledbelysning under kommoden

Viktigt med säker installation

Eftersom att ett badrum är ett våtrum, så gäller det att installationerna av all badrumsbelysning görs av en elektriker. Se även till att alla dina lampor är anpassade för våtrumsmiljö samt att de har rätt sorts IP-klass. Det finns idag olika zoner i badrummet, där det krävs olika IP-klasser. Ska lampan sitta ovanför ett badkar eller dusch ska den vara IP 44-klassad. I torrare delar av badrummet så räcker det med IP 24. Du kan rådfråga en elektriker eller i lampbutiken där du köper dina lampor för badrummet.