nappaläder

Vad för typer av skinn och läder finns det?

finansindlæg

Läder och skinn kommer i många former. Men vad är det egentligen? När det gäller läder, så är det en djurhud, som har behandlats på ett visst sätt. Det så att det inte ruttnar, men att det samtidigt behåller styrkan och spänsten. Att behandla skinn och läder kallas för garvning. Sedan går det att garva skinn och läder på olika sätt.

Det finns ju idag olika namn så som hudar, skinn, läder, nappaläder och så vidare. Där till så finns det även oxhud, kalvskinn, svinläder med mera. Stora djur, de kan man få hela hudar av. Mindre djur, de har istället skinn man använder. Läder i sig, det är hudar som garvats. Det innebär att de har rengjorts, avhårats samt behandlats. Det med olika sorters garvämnen.

Ska man göra det lite enklare, så kan man säga att hudar, det är hela skinn från stora djur, skinn är tunt och läder är tjockare. Sedan kan läder delas in i anilin, semianilin och täckfärgat läder. Vad de heter beror på vilket djur huden kommer från samt hur det har behandlats.

nappaläder

Olika varianter av skinn och läder

Det finns idag olika sorters skinn och läder. En sort är mocka eller mockaskinn. Detta skinn är lite speciellt, eftersom att man vill att dess insida ska vara det som syns utåt. Insidan har man behandlat så att den får en yta som är sammetslen. Mocka brukar användas till bland annat skor, väskor och kläder. Dock är det ett skinn som kräver särskild omvårdnad.

Ett annat skinn, det är nappaskinn. Det är ett typ av skinn med narvsidan utåt. Alltså att den har hudens utsida utåt. Förr avsågs nappaskinn vara det samma som garvat och färgat fårskinn, ibland även get eller kalvskinn, men idag är nappaskinn även ett namn som kan syfta på andra djurskinn. Nappa är bra på det sätt att det är slitstarkt och tåligt.

Sedan finns även nubuck, som är med utsidan utåt. Denna är lätt slipad för att ge en mjuk och matt yta.

En annan variant av läder, det är spaltläder. Detta framställs genom att huden spaltas i två eller tre lager före man garvar det.

Anilin, semianilin och täckfärgat läder

Vanligt ofärgat läder kallas även för naturläder eller råläder. Men så finns det färgat läder. Dessa delat upp i tre klasser. Det är anilinfärgat, semianilinfärgat och täckfärgat. När det gäller anilinläder, så är det läder av högsta kvalitet. Hudarna man använder får inte ha några skavanker. Semianilinfärgat läder färgas samt får en tunn ytbehandling, som gör den tåligare mot fläckar. När det kommer till täckfärgat läder, så får detta läder en färgyta som är heltäckande, som även kan dölja skavanker och fel i lädret. Detta läder är tåligt mot fläckar och enkel att torka av. Dock så tappar detta läder en hel del av sin mjukhet och läderkänsla.

Du som vill hitta bra läder, skinn, nappaläder med mera, av bra kvalitet och till bra pris, du kan göra det hos Leatherhouse.