Vill du lära dig lösa Rubiks kub?

finansindlæg

Kanske du har ägt en Rubiks kub när du var yngre och känner dig sugen på att testa igen. För att lösa en Rubiks kub, så är det ju bra att ha en. Du kan köpa en på https://mastercubestore.se/. Denna kub har i många år sysselsatt många unga som gamla. Det sedan den kom att bli kommersiell i början av 1980-talet. Skaparen av denna kub hette Ernő Rubik. Den allra första kuben var 3x3x3 med 54 färgade rutor. Idag finns det en massa olika varianter av denna kub. Det finns till och med kuber, som inte ens har formen av en kub! 

Även om en Rubiks kub vid allra första anblicken ser lätt ut att lösa, så är den inte det! Ernő Rubik tog själv flera veckor på sig att klara av den! Visste du det att en vanlig kub har 43 252 003 274 489 856 000 olika positioner. Men det har bevisats att det går att lösa en kub med bara 20 drag!

Den som kom fram till detta med att den går att lösa med 20 drag, han var matematiker, vid namn Tomas Rokicki. Han började med att under 2008 bevisa att det räckte med 25 drag. Han har sedan arbetat vidare med detta, för att nå ner till 20 drag. För att få fram dessa drag så använde han sig av en superdator från Sony. I juli 2010 bevisade han att 20 drag räcker!

Hur gör man för att lösa en Rubiks kub?

Även om det är bevisat att det går att lösa en Rubiks kub med bara 20 drag, så är det inte så enkelt att göra det själv. En Rubiks kub är komplex och att försöka berätta här och nu hur du ska vrida för att lösa den, det går inte. Dock finns det gott om steg för steg guider samt även videos som visar hur olika kuber ska lösas. Det handlar om vissa algoritmer som ska följas. Det enklaste är att du köper dig en egen Rubiks kub och testar dig fram! 

Köp en Rubiks kub

Om det är så att du vill börja testa dig fram med en Rubiks kub, så är det ju rätt smart att köpa dig en! Den enklaste varianten att börja med, det är den som är 2×2. Den är en slags minikub kan man säga. Sedan kan du ju även välja originalet, som är 3x3x3. Sen finns det ju större och större, som 5×5 och ända upp till 33×33! Men det kan vara bra att börja med de mindre. Se gärna till att försöka själv först. Sedan finns det som sagt en massa bra guider för de olika varianterna. De kan vara bra att ha som stöd för att klara av just den kuben som du har köpt.

Du som vill köpa dig en Rubiks kub eller fler, du har ett brett utbud av detta hos MasterCubeStore. Hos dem kan du även hitta andra roliga IQ-pussel att sysselsätta dig med.